Image from Google Jackets

Björkar och järnvägsspår : det svenska mottagandet av överlevande från nazisternas koncentrationsläger 1945 / Mordechay Giloh.

By: Material type: TextTextLanguage: Swedish Publisher: Stockholm : Bokförlaget Faethon, 2023Manufacturer: Falun : Scandbook Description: 310 sidor illustrationer 22 cmContent type:
  • text
Media type:
  • unmediated
Carrier type:
  • volume
ISBN:
  • 9789189728240
Subject(s): DDC classification:
  • 940.53183509485 23/swe
Other classification:
  • Koafh-c.54
Summary: Björkar och järnvägsspår. Det svenska mottagandet av överlevande från nazisternas koncentrationsläger 1945 är Mordechay Gilohs bok om några livsöden bland de över 20 tusen flyktingar som kom till Sverige från koncentrationslägren efter andra världskrigets slut. Över tjugotusen överlevande från nazisternas koncentrationsläger kom till Sverige under våren och sommaren 1945. Många var svårt fysiskt och psykiskt märkta av sina erfarenheter. Deras omhändertagande i Sverige och successiva återförande till ett självständigt liv är ett relativt ouppmärksammat kapitel i den svenska historieskrivningen. De judiska församlingarna i Sverige fick en ny prägel, och erfarenheterna från mottagandet blev en modell för den framtida behandlingen av flyktingar, inte bara i Sverige. Mordechay Giloh, själv barn till en av de överlevande som då kom, beskriver här sin mors historia mot bakgrund av det generella historiska skeendet.

Björkar och järnvägsspår. Det svenska mottagandet av överlevande från nazisternas koncentrationsläger 1945 är Mordechay Gilohs bok om några livsöden bland de över 20 tusen flyktingar som kom till Sverige från koncentrationslägren efter andra världskrigets slut. Över tjugotusen överlevande från nazisternas koncentrationsläger kom till Sverige under våren och sommaren 1945. Många var svårt fysiskt och psykiskt märkta av sina erfarenheter. Deras omhändertagande i Sverige och successiva återförande till ett självständigt liv är ett relativt ouppmärksammat kapitel i den svenska historieskrivningen. De judiska församlingarna i Sverige fick en ny prägel, och erfarenheterna från mottagandet blev en modell för den framtida behandlingen av flyktingar, inte bara i Sverige. Mordechay Giloh, själv barn till en av de överlevande som då kom, beskriver här sin mors historia mot bakgrund av det generella historiska skeendet.